Trening i arbeidstiden

Fysisk god form er ofte avgjørende for å kunne prestere bra på jobb. Det er viktig å forstå hvordan fysisk form påvirker ens kognitive evner og arbeidskapasitet. Les mer om dette i denne artikkelen og finn ut hvorfor du bør tenke på det både som arbeidsgiver og arbeidstaker.

Hvorfor bør du trene?

En person som er i god fysisk form vil ofte ha bedre konsentrasjonsevne, større utholdenhet og være mer effektiv enn en person som er i dårlig form. Dette skyldes at fysisk trening og aktivitet øker oksygenopptaket i hjernen, og stimulerer også produksjonen av hormonet serotonin, som er kjent for å regulere humøret og gi en følelse av velvære. Dette kan ha en positiv innvirkning på ens evne til å takle stress og å holde seg fokusert og produktiv gjennom en lang arbeidsdag.

Videre kan fysisk aktivitet også bidra til å redusere risikoen for en rekke sykdommer og plager, som kan ha negativ innvirkning på ens arbeidsprestasjon. Forskning har vist at personer som trener regelmessig har en redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, diabetes, depresjon, angst og en rekke andre helseproblemer. Dette kan bidra til at man er mindre syk og borte fra jobb, og dermed kunne være mer produktiv når man er til stede på jobb.

Det er også viktig å huske på at fysisk form kan ha innvirkning på ens mentale helse og velvære. Å føle seg sunn og i god form kan bidra til å øke selvtilliten og selvfølelsen, og redusere følelsen av stress og angst. Dette kan bidra til at man takler arbeidspresset bedre og har et mer positivt syn på utfordringer og oppgaver man møter på jobb.

 

Hva sier forskningen?

En studie publisert i tidsskriftet International Journal of Workplace Health Management undersøkte effekten av en 10-ukers treningsprogram på arbeidstakere som satt stille på jobb. Resultatene viste at deltakerne som trente hadde en signifikant reduksjon i angst og depresjonssymptomer, og en økning i opplevd livskvalitet og jobbtilfredshet sammenlignet med kontrollgruppen.

En annen studie publisert i Journal of Occupational and Environmental Medicine undersøkte sammenhengen mellom fysisk aktivitet og sykefravær blant ansatte i en norsk kommune. Resultatene viste at ansatte som var regelmessig fysisk aktive hadde en lavere risiko for sykefravær enn de som var inaktive, og at risikoen for sykefravær ble ytterligere redusert når de kombinerte fysisk aktivitet med en sunn livsstil.

En meta-analyse av 23 studier publisert i tidsskriftet Sports Medicine viste at fysisk trening kan ha en positiv innvirkning på kognitiv funksjon, inkludert hukommelse, oppmerksomhet og beslutningstaking. Studien konkluderte med at fysisk aktivitet kan være en effektiv strategi for å forbedre kognitiv funksjon og hjernens helse.

En annen studie publisert i Journal of Occupational Health Psychology undersøkte effekten av fysisk aktivitet på arbeidsrelatert stress. Resultatene viste at deltakerne som var fysisk aktive hadde lavere nivåer av stress og utbrenthet, og at trening kan bidra til å øke motstandsdyktigheten mot arbeidsrelatert stress.

Disse studiene er noen eksempler på forskning som viser hvordan trening og fysisk aktivitet kan påvirke ens mentale helse og velvære på jobben. Det er viktig å huske på at det finnes en rekke andre studier som også viser lignende resultater, og at det å være fysisk aktiv kan ha mange positive effekter på ens arbeidsprestasjon og trivsel på jobben.

Ikke minst:

Fysisk aktivitet kan også ha en positiv innvirkning på sosiale og mellommenneskelige aspekter ved jobben. Det å delta i fysiske aktiviteter med kollegaer eller venner kan bidra til å bygge relasjoner og styrke samarbeidet på arbeidsplassen. Dette kan igjen bidra til å øke produktiviteten og trivselen på jobben. Det å ha en kultur og et system rundt trening i arbeidstiden kan øke motivasjonen til de ansatte så de trener mer enn de ellers ville ha gjort.

 
 

Oppsummert

Det kan være svært viktig å være i fysisk god form for å kunne prestere bra på jobb. Fysisk trening og aktivitet kan bidra til bedre konsentrasjonsevne, økt utholdenhet, bedre humør, redusert sykdomsrisiko og bedre sosiale relasjoner på arbeidsplassen. Å prioritere fysisk aktivitet og trening kan derfor være en viktig del av ens totale arbeidsprestasjon og velvære.

Forrige
Forrige

Hvorfor skal vi bry oss om hverandre?

Neste
Neste

Bli en robust leder med mental trening