Motivasjon og dedikasjon

Hva er forskjellen på motivasjon og dedikasjon? Er det to forskjellige begrep eller betyr de egentlig det samme?

I denne artikkelen skal jeg forsøke å forklare hva motivasjon er og hvor begrepet dedikasjon passer inn i sammenhengen. Jeg skal presentere en figur som kan hjelpe deg med å bli bevisst hvordan motivasjon, dedikasjon og målene du setter deg hører sammen. Denne kunnskapen kan du bruke aktivt når du jobber med å nå målene du har satt deg og på den måten gjøre at du enten;

  1. Når målet ditt

    eller

  2. Finner et annet mål som er mer riktig for deg.

Hva er motivasjon?

Det finnes mange definisjoner av hva motivasjon er. For å prøve å forklare det enkelt kan vi beskrive motivasjon som det som får deg til å gjøre noe. Er du sulten spiser du mat, fryser du gjør du noe for å bli varm igjen, og har du lyst på velvære og en god smak i munnen spiser du sjokolade.

Det er en grunn til at du gjør det du gjør og dette er på grunn av fenomenet motivasjon. Indre motivasjon viser til at du gjør en aktivitet på grunn av aktiviteten i seg selv. Det å gjøre aktiviteten er belønning nok. Ytre motivasjon er det du opplever når du jobber mot et mål eller en belønning utenfor selve aktiviteten.

Med bakgrunn i dette ser vi at det er mange grunner til at vi oppfører oss og handler som vi gjør.

Hva er dedikasjon?

Dedikasjon må vi se i sammenheng med din ytre motivasjon og det å ønske å nå et mål du har satt deg. Dedikasjon er et mål på i hvor stor grad du ønsker å nå dette målet; hvor motivert er du? Er du virkelig dedikert gjør du alt som står i din makt for å nå målet og du kan dermed også si at du er maksimalt motivert for å klare det.

Graden av dedikasjon spenner fra det å være interessert til det å være absolutt og fullstendig dedikert i arbeidet med å nå et mål. Når du er interessert i å klare noe ønsker du gjerne å nå det målet det er snakk om, men så fort du opplever mentalt eller fysisk ubehag så gir du opp. I andre enden av skalaen finner du fullstendig dedikasjon hvor absolutt alt du gjør er for å nå målet du har satt deg.

Den mest ekstreme utgaven av dedikasjon, og de valgene du tar og handlingene du gjør, vil av andre virke helt uforståelig. Det kan gå så langt at det du gjør grenser til, eller utvikler seg til, en psykisk sykdom, - hvis du for eksempel blir så dedikert i å gå ned i vekt eller opp i muskelmasse at det utvikler seg til en spiseforstyrrelse. De valgene du tar for å nå målet kan ramme deg negativt både fysisk, mentalt og sosialt i så stor grad at du ikke kan avslutte prosessen og forvente å kunne gå tilbake til utgangspunktet igjen. Det har satt varige spor fysisk (kroppen har tatt skade), mentalt (du har forandret deg som person og fått en psykisk sykdom) eller sosialt (du har mistet familie og venner).

Denne risikoen er det viktig å være klar over så du er bevisst hva som kan skje. På den måten er det mye enklere å fange opp faresignalene som forteller deg at nå er det i ferd med å gå for langt. Det kan være en hårfin balanse før de negative sidene med å være fullstendig dedikert blir større enn de positive sidene du opplever ved å nå målet.

Du bør ta en runde med deg selv og dine grunnleggende indre verdier for å avklare hvor mye du er villig til å ofre på veien mot målet. Du betaler en pris for å være dedikert i form av at du må ofre noe for å kunne gjøre det som kreves.

Hva er sammenhengen mellom graden av dedikasjon og målet du har satt deg?

For å synliggjøre sammenhengen har jeg laget figuren du ser under. Her ser du at jo nærmere du beveger deg målet du har satt deg som er merket på den liggende x-aksen, jo mer mentalt og fysisk ubehag må du gjennomgå. Fysisk ubehag er den smerten du føler på kroppen, mens mentalt ubehag kan for eksempel være usikkerhet og press du må håndtere på veien.

Den stående y-aksen viser din grad av dedikasjon for å nå akkurat dette spesifikke målet. Til slutt vil du komme til et punkt hvor det ubehaget du opplever krysser enten x-aksen sitt punkt for målet du har satt deg eller y-aksen sitt punkt for den graden av dedikasjon du har for å nå målet.

Når du kommer til et av disse punktene er det stopp. Enten har du nådd målet ditt (x-aksen), eller du har kommet til det punktet at motivasjonen og din grad av dedikasjon er brukt opp (y-aksen), - du var ikke motivert nok til å nå målet. I eksemplet som figuren har tatt for seg ser du at målet ble nådd før motivasjonen var brukt opp.

Denne figuren kan du bruke aktivt for å bevisstgjøre deg selv i arbeidet med å nå et mål. Er du ikke motivert nok i utgangspunktet er det heller ikke noen vits i å forsøke å nå målet. Du kaster bort tid, energi og motivasjon som du heller kan bruke på å nå et mål du virkelig ønsker å nå.

Hovedpunkter:

  • Motivasjon er det som får deg til å gjøre noe.

  • Graden av dedikasjon sier noe om hvor motivert du er. Spenner fra “interessert” til “dedikert”.

  • På veien mot et mål vil du oppleve både fysisk og mentalt ubehag. Viktig at du når målet før du har brukt opp motivasjonen din - du må være dedikert nok til å nå målet.

Har du en kommentar til artikkelen setter jeg pris på om du kommenterer under.

Vil du snakke med noen om hvordan du kan nå dine mål, eller få hjelp til å sette gode mål? Kontakt oss ved å trykke på knappen.

Forrige
Forrige

Hvordan teste makspuls?

Neste
Neste

Egg er supermat!