Sikkerhetstiltak ved isbading
Ønsker du å teste isbading?
Isbading har blitt en stor trend i Norge de siste årene. Isbading er en morsom og kul aktivitet, men det er viktig å tenke på sikkerheten når man skal ut å bade i kaldt vann.
Bading i kaldt vann krever noe mer planlegging enn bading på sommeren.
Dette er fordi det er en viss risiko med aktiviteten når temperaturene både i vannet og i luften er kjøligere.
Ta alltid forholdsregler, her er noen punkter som er viktig å huske på:
Det er viktig å informere noen om at du skal ut å bade, spesielt om du bader alene. Dersom det skulle skje et uhell, er det viktig at noen har muligheten til å hjelpe deg. Husk også å informere vedkommende når du er ferdig med badingen og at alt er bra.
Kjenner du forholdene i vannet? Har du badet der tidligere og vet at det er trygt, er dette det beste utgangspunktet. Det kan være sterke strømmer i vannet eller bunnforhold som ikke er tilregnelig. Er du i tvil, så er du ikke i tvil!
En ting er å komme seg ut i vannet, men det er viktig å ha en plan for hvordan du skal komme deg opp igjen. Er det glatt på berget eller isen ved vannet, er det fort gjort å skli. Verste utfallet av situasjonen er at man sklir og slår hodet (besvimer), etterfulgt av at man blir liggende i kanten og fryse eller drukne. Dersom du skal bade i et islagt vann, kan du havne under isen, det er ikke særlig heldig. Dermed er mitt tips å holde seg langt unna isen så lenge du ikke er med kompetente mennesker på dette feltet. Legg alltid til rette for suksess, da er gjentakelse av aktiviteten også mye mer fristende!
Hvor bader du for å ikke ikke skremme publikum? Unødvendig redsel er ikke ønskelig, gjør det tydelig at dette er en planlagt aktivitet og at du har kontroll.
Ta alltid av deg det våte tøyet etter badingen, slik at kroppen ikke bruker ekstra energi på å holde seg varm. Ha med deg ekstra klær (helst ull) og håndkle. Personlig pleier jeg ha med en stor ullgenser som jeg tar direkte over badedrakten, slik at jeg har plass til å kle av meg det våte tøyet inne i genseren, dette beskytter for været og kroppen får raskt varmen igjen. Dersom denne genseren da blir våt kan det være greit med enda en genser du kan skifte til etterpå, vi klager vel ikke på ekstra vekt i sekken?
Det kan være praktisk med en hodelykt og noe varmt å drikke, det er lov å kose seg litt også!
Det kan være lurt å ha med seg et liggeunderlag som du kan stå på mens du skifter, dette er for isolasjon nedenfra, og for å ikke bli unødvendig kald på føttene. Det er også svært praktisk og nødvendig med et liggeunderlag dersom du må utføre førstehjelp eller andre tiltak.
Vær sikker på at du tåler å isbade. Er du for eksempel i faren for hjertestans, er det lurt å forsikre seg med fastlegen om at det er trygt for deg å bade i kaldt vann.
Hva har du på deg når du bader i kaldt vann?
Lue!
Neoprensokker er et godt tips, da disse beskytter føttene fra skjell og andre ting som du kan kutte deg på, de hjelper også for å beholde varmen.
Det kan være en fordel å ha på seg en t-skjorte når du bader. Det er for å beskytte kroppen mot kuttskader, dersom du må åle deg opp på land. En badebukse eller lignende er også ofte en fordel.
Kuldesjokk kommer som regel en god stund etter at man har kommet seg på land igjen. Det kan virke som at man har kontroll når man er i vannet, men du mister fort følelsen i fingre og tær. Hold deg unna vær og vind og få på deg klærne raskt.
Ha det gøy og ta sikkerheten på alvor!