Bli en robust leder med mental trening
Lederskap er en krevende oppgave som stiller krav til både kompetanse, ferdigheter og personlige egenskaper for at du skal lykkes i rollen. Når du har lederansvar har du ikke bare ansvar for deg selv og dine personlige oppgaver, men også et ansvar for menneskene du skal lede og deres hverdag. Dette vil ofte innebære et ansvar for prestasjoner og resultater, lovregulerte krav til arbeidsmiljøet, og uformelle moralske og etiske regler.
Alle krav som legges på en leders skuldre gjør at du opplever press og stress som kan oppleves veldig belastende hvis du ikke er i stand til å håndtere det. Et viktig prinsipp er å legge opp hverdagen med rutiner og systemer slik at du unngår så mye stress som mulig, likevel kan du aldri planlegge deg helt bort fra dette og det stresset som oppstår må derfor håndteres på en god måte.
Et av kjennetegnene med lederutdanningen i Forsvaret er at du skal bli i stand til å lede under forhold som er i den ekstreme enden av skalaen. Stort press og stress under livstruende situasjoner hvor flere er avhengige av at du klarer å lede er vanlige situasjoner det trenes på. For å bli i stand til å håndtere dette trenes det mye på å utvikle den enkelte sin fysiske og mentale robusthet. Det viser seg at er du robust nok klarer du å stå i mot både ytre og indre press uten at det går utover jobben du skal gjøre. Du blir i stand til å håndtere både akutt og langvarig stress uten at du blir syk av det.
I det sivile er det mental trening som brukes som begrep for å bygge opp den enkelte sin mentale robusthet. Dette kan og bør alle ledere gjøre. Mental trening er en metode som blant annet kan hjelpe deg med å håndtere stress, øke selvtilliten og forbedre fokuset. I denne artikkelen vil jeg argumentere for hvorfor ledere bør drive med mental trening og se på fordelene ved denne praksisen.
Hva er mental trening for ledere?
Mental trening har blitt stadig mer populært i de siste årene, spesielt innen idrettsprestasjoner. Imidlertid er mental trening også relevant innen andre områder, inkludert arbeidsplassen. Når det gjelder ledere, kan mental trening hjelpe dem med å håndtere presset og stresset som følger med lederrollen, øke selvtilliten og forbedre fokuset og evnen til å prioritere..
Hva er fordelene med mental trening?
En av fordelene ved mental trening er at den kan hjelpe ledere med å håndtere stress. Ledere står overfor et stort press for å oppnå resultater og møte forventningene fra både ansatte og toppledelsen. Dette kan være veldig stressende, spesielt når det oppstår uforutsette hendelser eller kriser slik at du mister kontrollen på omgivelsene dine. Mental trening og økt robusthet kan hjelpe ledere med å takle stresset ved å lære teknikker for avspenning og stressreduksjon.
En annen fordel ved mental trening er at den kan øke selvtilliten til en leder. Selvtillit er en avgjørende faktor for å lykkes nesten uansett hva du ønsker å oppnå. En leder med høy selvtillit er mer sannsynlig å ta kalkulert risiko og være en leder for sine undergitte, ta vanskelige beslutninger og gi og få tillit hos ansatte. Mental trening kan hjelpe ledere med å øke denne selvtilliten ved å lære teknikker for å visualisere suksess, endre negative tanker og bygge opp selvfølelsen.
En tredje fordel ved mental trening er at den kan forbedre fokuset til en leder. Som leder må man kunne håndtere en rekke oppgaver samtidig og prioritere de viktigste. Dette krever et høyt nivå av fokus og tilstedeværelse. Mental trening og mentale teknikker kan hjelpe deg med å forbedre fokuset ved å lære å unngå distraksjoner og øke konsentrasjonen.
Bonuseffekter
I tillegg til de nevnte fordelene, kan mental trening også hjelpe ledere med å utvikle andre ferdigheter som empati og kommunikasjon. Refleksjon rundt hva som påvirker oss kan åpne øynene våre for at andre mennesker ikke reagerer like som deg selv og har en anne oppfattelse av situasjonen. Mental trening kan hjelpe ledere med å bli mer bevisst på egne følelser og tankemønstre, noe som kan føre til økt empati for ansatte og dermed forbedre kommunikasjonen og tilliten mellom leder og ansatt. Ledere og ansatte bør derfor jevnlig trene på å håndtere utfordringer sammen som et team.
Husk
Det er også viktig å merke seg at mental trening ikke er en quick-fix løsning, men en kontinuerlig prosess som forutsetter planlegging, motivasjon og tålmodighet. Det kan ta tid å se resultater, men ved å gjøre mental trening til en del av sin daglige rutine, kan ledere oppnå betydelige fordeler både for seg selv og for organisasjonen.
Til slutt
Mental trening er en metode som kan hjelpe ledere med å blant annet håndtere stress, øke selvtilliten og forbedre fokuset. Forskningen du finner ved å søke på temaet støtter effektiviteten av mental trening, som også kan hjelpe ledere å utvikle andre egenskaper som empati og tydelig kommunikasjon.
Mental trening kan gi ledere verktøyene de trenger for å lykkes i en krevende lederrolle og skape et sunt og produktivt arbeidsmiljø for sine ansatte.
Mental trening kan gjøres komplisert og vanskelig, men ofte er det beste å starte enkelt med små grep og finne ut hva som fungerer for seg selv og sin bedrift.