TEAM NORSO

View Original

Har du lyst til å teste isbading? Husk disse tipsene!

Isbading har blitt en stor trend blant nordmenn de siste årene. Koronapandemien fikk mange til å prøve nye aktiviteter, blant annet isbading, og i større grad benytte seg av naturen. Dette har vi fått med oss på sosiale medier - folk bader hele året rundt og deler det gjerne på Instagram. Det er kjempegøy at isbading har blitt en «kul greie», og at folk kommer seg ut. I tillegg til at isbading er en morsom og tilgjengelig aktivitet, er det en super øvelse for mental trening. I denne artikkelen skal jeg presentere noen punkter du kan ha i bakhodet på din neste badetur.

Hva er isbading?

Aller først, hva er egentlig isbading? Isbading høres badass ut, og mange tenker nok at “det kun er for gale mennesker”. Du ser kanskje for deg at man må langt ut på vidda, til et islagt vann, hvor man hugger hull i isen og nesten fryser av seg tærne før man kommer seg ned i vannet? Absolutt ikke. Med badetemperaturene i Norge kan vi nesten si at isbadesesongen varer hele året... Slik jeg definerer isbading i denne artikkelen handler det ikke så mye om badetemperaturer, vintermåneder eller tykkelse på isen. Her handler det om å komme seg ut av komfortsonen og finne nye måter å utfordre seg selv på. Du trenger med andre ord ikke gjøre det så vanskelig. Det er bare å finne seg et badevann eller en strand ved sjøen, avhengig av hva som er i nærheten av deg, og bokstavelig talt hoppe uti. Nå skal jeg komme med noen aspekter ved bading i kaldere vann som du kan ha i bakhodet neste gang du skal ut å bade.   

Pusten

Dersom du er litt redd for det kalde vannet og synes det virker som en forferdelig dårlig ide å bade andre steder enn i bassenget i Hellas, er pusten din det første du burde tenke på. Det er alltid de første sekundene i det kalde vannet som er verst. Det er ofte på dette tidspunktet de fleste holder pusten og spretter rett opp på brygga igjen før de nesten i det hele tatt har vært ute i vannet. Dersom du utfordrer deg selv til å klare å finne roen i vannet, vil det fort føles mye mer behagelig. En måte å finne roen i vannet på, er å ta noen ordentlig dype pust, slik at du får kontroll over hyperventileringen. Med «noen dype pust» mener jeg så mange som trengs for at du klarer å slappe av.

Å puste er noe vi gjerne tar for gitt. Kroppen er alltid på jobb og systemet går sin gang uten at vi trenger å gjøre noe som helst. Det betyr likevel ikke at vi ikke kan hjelpe kroppen med å slappe av. Det hjelper veldig mentalt om du ikke tillater deg selv å hyle og synes synd på deg selv når du er i vannet. Det er bare å hive seg uti, og motstå kroppens lyst til å løpe tilbake på land. Hold deg i vannet i noen sekunder til du har klimatisert deg, da er det overraskende hvor lenge du kan være i det kalde vannet. 

Det å kontrollere pusten er viktig i alle anledninger hvor man kjenner på stress, om det så er på et jobbintervju, på eksamen eller på første date. Dersom du klarer å ta kontroll over egen kropp og pust, vil du lettere kunne sitte med kontrollen i situasjonen. Derfor er fokus på pusten et godt verktøy for det mentale. Om du klarer å overføre denne evnen til andre situasjoner i livet, vil det gi deg flere strenger å spille på.  

 

Fokus

Hva fokuserer du på når du bader i kaldt vann? Veldig naturlig er jo å fokusere på det kalde vannet. Etter å ha lest forrige punkt om “pusten” er det kanskje der fokuset ligger? Det er i så fall helt topp. Likevel, når du har mestret å puste rolig i vannet, kan ditt neste mål være å tenke på hvor du har fokuset ditt. Dersom du fokuserer på smerten du føler i det kalde vannet, er det ikke rart at det kjennes ubehagelig. En fin øvelse er da å sette tankene et annet sted. Dette stedet kan være å innbille seg at du er i Syden og bader i deilig turkist vann. Om du synes det blir for dumt, kan du ha en samtale med en venn om hva du skal i neste uke eller gjenfortelle en historie du har hørt. Poenget er altså, at du ikke skal tenke på smerten du føler, men flytte hodet og tankene til noe annet. Dette er også en svært overførbar evne du kan benytte i andre situasjoner. For eksempel dersom du er ute og trener med sekk, og du kjenner trykksmertene etablerer seg godt under føttene, er det supert å flytte tankene på noe annet. 

 

Mestringsfølelse

Kanskje du aldri har badet i kaldt vann før, da kan jeg love deg at du får et skikkelig adrenalinkick. Jeg skal faktisk strekke meg så langt ved å si at man føler seg som et supermenneske når man kommer opp etter en dukkert i deilig kaldt vann, is eller ikke. Mestringsfølelsen du sitter igjen med er fantastisk, og den stopper ikke etter det første badet ditt. Sett deg et mål for isbadingen og skap en god vane. Finn deg gjerne en fast dag i uken hvor du for eksempel går med sekk og bader etterpå. Gjerne sammen med andre! Å føle mestring alene er supert, men å dele det med noen andre er enda bedre. 

Jeg utfordrer deg til å komme deg ut av komfortsonen og utvikle deg både fysisk og mentalt. Kanskje du digger det og blir helt hekta på isbading, eller kanskje du ikke blir det. Uansett er det en opplevelse og en erfaring. Det er noe du kan ta med deg videre, noe du kan prate om senere, og faktisk noe du kan bruke som verktøy i andre anledninger. 

Kort oppsummert:

  • Pusten – lær deg å kontrollere den, slik at du har kontroll over situasjonen

  • Fokus – bruk det som et hjelpemiddel

  • Mestringsfølelse – kanskje den beste følelsen som finnes? Isbading er en morsom og enkel måte å oppnå denne følelsen på!  

 

  • Sikkerhet - ta alltid forholdsregler! Se egen artikkel for viktig ting å tenke på når du skal isbade her.

Det er ikke farlig å være utenfor komfortsonen, så lenge du har kontroll over aktiviteten og får på deg tørre klær etterpå og holder deg unna vinden. Ta alltid forholdsregler!

Vi heier på deg!