TEAM NORSO

View Original

Hvordan bli mer motivert?

Den lave motivasjonen

Hva kan du gjøre for å bli mer motivert? Sliter du med motivasjonen uten å skjønne hva du kan gjøre for at det skal bli bedre? I denne artikkelen vil du få kunnskap om hva du selv kan gjøre for å forstå din egen motivasjon og hva du kan gjøre for å få mer motivasjon.

Tap av motivasjon rammer oss alle av og til

Fenomenet motivasjon er veldig omfattende og ofte leser du om mange ulike teoretiske begreper som handler om motivasjon. I denne artikkelen skal jeg ikke gjøre det så teoretisk, men heller forsøke å å trekke frem noen praktiske eksempler som du som leser kan kjenne deg igjen i. På den måten kan du finne ut hva som virkelig motiverer dine venner, kolleger og deg selv. Du vil oppdage at det som motiverer andre ikke nødvendigvis motiverer deg. Motivasjonen som driver handlingene våre er unik for hver enkelt av oss og vi har derfor en “standardinnstilling”, det jeg kaller en motivasjonstype. Den motivasjonstypen du er påvirker hva som motiverer deg. Ønsker og behov som får deg til å prestere eller gjør at du mislykkes i forskjellige situasjoner styres av din motivasjonstype.

Når det går opp for deg hva som motiverer deg kan det gjøre deg bedre i stand til å ta valg gjennom livet og karrieren som er i tråd med det som virkelig interesserer deg. Ved å få innsikt i dette vil du kunne forstå mer om hvorfor de rundt deg og du selv gjør som dere gjør i mange situasjoner.

Vårt indre driv

Hva det er som motiverer deg til å yte ditt beste er ikke alltid lett å identifisere. La oss bruke den fiktive personen “Hans” som et eksempel. Hans var god på det han gjorde og derfor fikk han en ny posisjon på jobb med mer ansvar og nye oppgaver å håndtere. Det som skjedde da var at Hans begynte å underprestere, fullføre oppgaver for sent og levere dårlig kvalitet på arbeidet han gjorde. Hva skjedde? Motivasjonen hans sviktet. Tidligere ble Hans motivert av å få anerkjennelse fra vennene og kollegaene sine og ved å stadig lære nye ting. Den nye stillingen stimulerte og motiverte ham ikke på samme måte som den forrige stillingen. Han måtte bruke energi på ting han egentlig ikke brydde seg om, og som en følge av dette falt motivasjonen hans.

Mange av oss er for opptatt eller travel til å tenke over hvorfor vi opptrer og handler på en bestemt måte. For å forstå atferden vår må vi derfor stoppe opp og prøve å forstå hvem vi egentlig er og hva som motiverer oss. Husk at vi alle har unike motivasjoner som er med på å bestemme hvordan vi handler.

Driv og fremgang er resultatet av høy motivasjon

Rasjonalisering

Selv om du tror du vet alt om hva som motiverer deg, er de fleste likevel ikke så flinke til å forstå sine egne handlinger. Det skjer mye i underbevisstheten som påvirker atferden vår, og siden vi ofte ikke klarer å oppfatte dette, lager vi oss derfor våre egne forklaringer på hvorfor vi handler og oppfører oss som vi gjør. Dette kalles rasjonalisering. I stedet for å akseptere at handlingene våre er irrasjonelle, lager vi oss kunstige, rasjonelle historier som vi forteller til oss selv for å forklare handlingene våre. Ved å være klar over dette fenomenet kan du lettere akseptere at du er irrasjonell og heller utnytte den motivasjonstypen du er på en effektiv måte.

Motivasjonstyper

Din motivasjonstype er en personlig og unik drivkraft, som sier noe om hva som motiverer deg. Når du er i stand til å identifisere hva som motiverer deg, vil du bli bevisst hva som driver deg fremover. Er du drevet av utfordringer, eller kanskje av å hjelpe andre? Noen av oss har en motivasjonstype som ikke endres gjennom livet; – den er statisk. Det som motiverte deg i fjor vil fortsatt motivere deg om fem år. Disse motivasjonstypene er derfor faste og uforanderlige - du motiveres av det samme uansett hvilken situasjon eller omgivelser du er i. Det er individuelle forskjeller på dette, og din motivasjonstype kan derfor endre seg gjennom livet. Motivasjonstypene kan også endre seg etter hvilken situasjon du befinner deg i.

Videre i artikkelen vil jeg se nærmere på de forskjellige motivasjonstypene som finnes og hva som skiller de fra hverandre. Ved å forstå forskjellen kan du kanskje identifisere hvor du og andre hører hjemme. Jeg har kalt de forskjellige motivasjonstypene; Profeten, Måloppnåeren, Samarbeidspartneren, Den Nysgjerrige, Mr Perfekt og Mr Viktig. Hva slags motivasjonstype er du? Er du bare én motivasjonstype, eller hører du hjemme i flere av de? Jeg vil nå se nærmere på de forskjellige typene, beskrive disse, og også peke på ulempene ved hver type.

Profeten sine visjoner har ofte ingen grense

Profeten

Profeten ser løsninger og muligheter der andre ser ingenting. En profet er en visjonær som evner å tenke stort. Han vil ikke finne seg til rette med noe gjennomsnittlig, og er ofte en inspirerende og karismatisk person som drømmer om at noe enda bedre snart vil dukke opp. Ha i bakhodet at disse drømmene ikke alltid blir til virkelighet.

Hvis du kjenner deg igjen i dette, er du en person som blir drevet av høye målsettinger og en innstilling om at «the sky is the limit». Du kan identifisere et ubrukt potensiale i mennesker, situasjoner og produkter, og du ønsker å utnytte dette potensialet. Profeten er ofte god i kreative roller, innen for eksempel markedsføring og design, hvor han kan produsere enestående resultater.

Ulempene

Når du legger mest vekt på den lyse fremtiden, kan de umiddelbare problemene du står overfor i dag bli nedprioritert. Det kan være veldig frustrerende for andre å jobbe sammen med en person som ikke bryr seg så mye om de daglige oppgavene.

Logistikk og interne prosesser er typiske sider av en organisasjon hvor profeten ikke har lyst til å bruke sin energi. De bryr seg kun om det store bildet og trenger derfor andre rundt seg som kan finne ut hvordan visjonen og alle del-målene skal nås i praksis. Dette er en innstilling som så klart kan føre til problemer. Hvis du ikke har en plan for hvordan du skal nå dine delmål, kommer også hovedmålet ditt til å mislykkes. Ofte oppdager ikke profeten at prosjektet hans er i ferd med å mislykkes før det er for sent. Han kan til og med fortelle sine medarbeidere og andre at alt går kjempebra, selv om det motsatte er tilfelle. De gjør ikke dette med viten og vilje, det er bare det at de blir revet med av den store visjonen de har sett for seg, og forstår derfor ikke hva som skjer rundt seg før det er for sent.

Hvis du jobber sammen med en profet, bør du spørre etter en detaljert plan som inkluderer milepæler og delmål som viser nøyaktig hvordan dere skal nå visjonen. Sett opp indikatorer som forteller at dere er i ferd med å mislykkes før dere starter på prosjektet. På den måten kan alle involverte være med på å identifisere problemer på en enklere måte, og være enige om hva som er definert som et problem før det dukker opp.

Måloppnåeren

De som er en del av denne motivasjonstypen gjør hva som helst for å få de resultatene de vil ha.
Hvis du får en utfordring som ingen andre tror du klarer, aksepterer du det slik det er, eller jobber du bare enda hardere for å bevise at de tar feil? Hvis du blir fortalt at du ikke er i stand til å gjøre noe, prioriterer du da å vise de rundt deg at du er bedre enn det de tror? Hvis dette høres kjent ut er din motivasjonstype en Måloppnåer.

De som tilhører denne gruppen ser med glede tilbake på alle utfordringene de har fullført med suksess. En Måloppnåer har et ekstremt fokus på oppgaven han har foran seg, noe som gir han muligheten til å kanalisere all sin energi og oppmerksomhet inn i prosjektet. Alle forstyrrelser er filtrert bort. Jo større utfordringen er, jo mer motivert blir han.

Mennesker som dette er så klart en verdifull del av alle team. De har med seg mye energi inn i en problemstilling, og kommer ikke til å stoppe før målet er nådd. Når andre medlemmer av gruppa er i ferd med å gi opp, vil måloppnåeren ta over arbeidet og fortsette å jobbe mot det endelige målet.

Ulempene

Siden en Måloppnåer får motivasjon og energi ved å fullføre vanskelige oppgaver, er det en mulighet for at han legger mindre vekt på langsiktige mål som ligger fjernt inn i fremtiden. En Måloppnåer presterer også best når han er under press, noe som gjør de enkle, dagligdagse oppgavene kjedelige. For å kompensere for dette kan Måloppnåeren noen ganger gi seg selv en ekstra utfordring ved å gjøre de enkle oppgavene vanskeligere å gjennomføre, for eksempel ved å utsette en oppgave til siste liten så han må jobbe under tidspress. Dette kan være veldig stressende for de andre han jobber sammen med, og føre til lavere motivasjon hos disse.

En annen utfordring kan være at Måloppnåeren ofte lager en konkurranse ut av oppgaven som skal gjøres. Dette kan i mange situasjoner være positivt, men det kan også være negativt i en gruppe eller i situasjoner hvor det kreves kreativitet og analyse for å komme frem til riktig konklusjon. Presset blir for mye å håndtere for resten av gruppen.

Hvis du jobber sammen med en Måloppnåer bør du forsøke å ikke bli påvirket av hans innstilling og oppførsel. Sett klare og målbare mål som forteller hvor mye tid og energi du kan bruke på et prosjekt du jobber med. Jobb i ditt eget tempo uten å bli stresset av han som skal konkurrere hele tiden.

Samarbeid og fellesskap betyr alt!

Samarbeidspartneren

Samarbeidspartneren er lojal overfor sitt team, og kanskje for lojal til tider. For en Samarbeidspartner er teamwork og gruppeprosesser det eneste som er viktig. Hvis du foretrekker å jobbe som en del av en gruppe, og du egentlig ikke ønsker å jobbe alene i det hele tatt, er sannsynligvis din motivasjonstype Samarbeidspartneren.

En Samarbeidspartner har så klart noe å gjøre i alle team. Der hvor Måloppnåeren ønsker anerkjennelse for det han gjør, er Samarbeidspartneren fornøyd så lenge han får bidra inn i en gruppe og det større bildet. Han har den innstillingen at det er umulig å oppnå suksess så lenge du ikke jobber som en del av et team, og at de derfor gjør alt det som kreves for at gruppen skal fungere effektivt. Samarbeidspartneren ender ofte opp med de kjedelige oppgavene ingen andre orker å gjøre, for han vil ikke at gruppen skal bli skadelidende.

Det å vinne er ikke målet for en Samarbeidspartner. For han er det mye viktigere å være medlem av en gruppe og komme med innspill inn i prosessen. Han kan til og med finne på å snakke ned sine tidligere prestasjoner, for han ønsker ikke å skille seg ut fra resten. Samarbeidspartneren identifiserer seg selv som en del av et team, - ikke som et enkeltindivid.

Ulempene

Hvis noen i gruppa får positiv oppmerksomhet for sin innsats, kan dette bli sett på som noe negativt av Samarbeidspartneren. Hans innstilling er at hvis du setter dine egen prestasjoner foran resten av gruppa, er du en egoist som ikke vil det beste for alle. Dette kan selvfølgelig bli et problem, siden mange team består av enkeltpersoner som også presterer på et høyt nivå alene, og som i tillegg gjerne har en annen motivasjonstype enn Samarbeidspartneren. Disse medlemmene av gruppa trenger også å bli motivert under arbeidet, og vi har tidligere i denne artikkelen lært at Profeten og Måloppnåeren får motivasjon på andre måter enn det Samarbeidspartneren gjør. Dette kan lede til konflikter innad i gruppen.

Det kan også skje at Samarbeidspartneren ønsker å beholde harmonien i gruppen i så stor grad, at han unngår konflikter til enhver pris. Dette kan føre til en trykkoker-effekt, hvor konflikten syder under overflaten og til slutt koker over og blir en mye større konflikt som må håndteres. Denne store konflikten kan gjøre mye større skade enn den opprinnelige konflikten som kunne og skulle vært håndtert umiddelbart.

En annen utfordring kan være at Samarbeidspartneren kan oppleve dårlig selvfølelse. Hvis gruppen presterer dårlig kan Samarbeidspartneren føle at også han personlig presterer dårlig. Siden ingen enkeltperson kan kontrollere en gruppe sin prestasjon direkte, kan Samarbeidspartneren derfor oppleve at han mister kontrollen over omgivelsene sine.

Hvis du jobber med en Samarbeidpartner skal du prøve å få han til å forstå forskjellen mellom hans individuelle prestasjoner og gruppens prestasjoner. Han må forsøke å sette pris på det arbeidet som legges ned av enkeltpersonene i gruppen. Hvis du er lederen til en Samarbeidspartner, prøv å involverere han i planen din uten å bruke det formelle hierarkiet mellom dere. Samarbeidspartneren ønsker å føle at du og han er likestilte og kan kommunisere fritt frem og tilbake til det beste for oppgaven dere har foran dere.

Den Nysgjerrige

Den Nysgjerrige er ofte mer interessert i å tenke og analysere, fremfor å faktisk gjennomføre og ferdigstille noe.

Etter at vi er ferdig med skolegangen vår vil de fleste av oss jobbe med det vi har utdannet oss til. - Det er ikke nødvendigvis en gyldig regel for Den Nysgjerrige. For han er det å lære noe nytt noe som aldri slutter, og han fortsetter å lære noe nytt så ofte han kan. Den Nysgjerrige er nysgjerrig på livet og finner motivasjon i ny kunnskap og i det å utforske nye tema og fagområder. Hvis dette er noen du kjenner deg igjen i kan du sannsynligvis kalle deg selv for Den Nysgjerrige.

Hvis du er en som tilhører denne gruppen er du den personen i et team som melder deg frivillig til å utforske et tema grundigere og finne det riktige svaret på spørsmålene som dukker opp. Du er en analytisk tenker som er i stand til å finne system og svar der andre gir opp.

Den Nysgjerrige er ikke et supermenneske som er smartere enn alle andre, men han gir ikke opp så lett selv om problemet er vanskelig og krevende. Hvis det er et tema som er vanskelig å forstå, vil Den Nysgjerrige gå veldig lang for å finne ut hvordan alt henger sammen og også lære noe nytt på veien.

Når du har Den Nysgjerrige på samme gruppe som deg selv, vil du oppdage at når han lærer noe nytt smitter dette over på de andre i gruppen. Han er veldig flink til å dele kunnskap og blir motivert av å gjøre det. Den Nysgjerrige bryter ned komplekse tema til mindre biter, noe som gjør det enklere for andre å forstå og lære noe nytt. Han kan derfor være en fantastisk lærer.

Ulempene

Når du jobber med et prosjekt eller i en bedrift, er det å være i stand til å ta raske avgjørelse ofte avgjørende for å lykkes. Den Nysgjerrige kan ha problemer med å gjøre dette, siden han trenger så mye informasjon som mulig før han tar en beslutning. I stedet for å ivareta fremgangen i et prosjekt, kan han finne på å plutselig hoppe helt tilbake til ide-fasen av prosjektet bare for å være sikker på at han ikke har oversett noe viktig. Dette kan være frustrerende for andre deltakere i samme gruppe som ønsker at det skal være kontinuerlig fremgang i prosjektet og at det beveger seg mot ferdigstillelse.

Når du jobber med Den Nysgjerrige kan du oppleve han som arrogant i diskusjoner. Dette er ikke noe han gjør med viten og vilje, men det er bare en konsekvens av hans motivasjon for å lære andre om noe nytt. Du kan erfare at han snakker og snakker uten å gi deg og andre muligheten til å kommentere eller uttrykke sin mening.

For å gjøre det enklere å jobbe med Den Nysgjerrige, bør du forberede deg på å svare på mange forskjellige spørsmål. Det kan virke uhøflig, men husk at han stiller alle disse spørsmålene fordi han oppriktig er nysgjerrig og interessert, ikke for å sette deg på prøve. Han ønsker å se på dine vurderinger og ideer fra så mange sider som mulig.

Perfekt fremtoning, perfekte løsninger

Mr Perfekt

Han er oljen i maskineriet. Han analyserer hvordan noe blir gjort, og leter etter bedre og mer effektive måter å gjøre det på. De fleste av oss bryr oss ikke om å forbedre de små kanskje ubetydelige detaljene, men Mr Perfekt blir motivert av å rette opp i alt som ikke er effektivt. Hvis dette høres ut som deg er du sannsynligvis en Mr Perfekt som elsker å organisere alt du driver med. Mr Perfekt hater å kaste bort tid og penger på dårlige løsninger. Han vil finjustere både systemer og personer for å få mest mulig ut av utgangspunktet.

Med Mr Perfekt på ditt team er du heldig som har noen som jobber med full intensitet for å finne løsninger på selv de minste problem. Han har også et øye for det store bildet og hovedmålet med det dere jobber med, noe som gjør at de langsiktige målene vil nås samtidig som at de daglige oppgavene løses så effektivt som mulig. Mr Perfekt får respekt fra andre for å oppnå resultater på en effektiv og systematisk måte.

Ulempene

Siden Mr Perfekt elsker å følge med på systemer og prosesser, kan han finne på å bli en som må ha kontroll på absolutt alt som foregår. Han liker at alt er gjort på en så effektiv måte som mulig, og kan derfor finne på å henge seg opp i detaljer som angår andre enn han selv. Det kan skje at han bruker tid på å instruere andre medlemmer av teamet slik at de følger instruksjonene og systemet til punkt og prikke. Kreative medarbeidere som trenger frihet og fleksibilitet kan oppleve dette som irriterende og stressende. De får ikke rom til å være innovative og finne de nye løsningene som kan være enda bedre enn Mr Perfekt sin måte å gjøre noe på.

Mr Perfekt kan også bli oppfattet som kald og følelsesløs. Han er så fokusert på prosessen og målet i det fjerne, at han glemmer å ta det menneskelige aspektet med i beregningen. Følelser er ikke noe Mr Perfekt bryr seg om i særlig grad. Han kan også finne seg selv i den situasjonen at han jobber alt for mye, og er i ferd med å bli utbrent. Han vil at alt skal være perfekt noe som kan lede til en evig runddans på søken etter den perfekte optimaliseringen av en prosess. Når han presser seg selv på denne måten blir han irritabel og får kort lunte, noe som kan påvirke gruppen han er en del av og deres prestasjoner. Hvis du jobber med Mr Perfekt, ha et øye med han mentale helse. Snakk med han om arbeidsmengde og diskuter om han i perioder prøver å kontrollere for mange prosesser på en gang.

Mr Viktig

Denne motivasjonstypen er en person som ønsker å bli sett. Se for deg at din leder sender deg en e-post der han ber deg holde en presentasjon for alle andre ansatte. Hva vil du tenke om denne oppgaven? For mange av oss vil dette fortone seg som et mareritt, der det forventes at du viser deg frem foran alle andre. Hvis du er en Mr Viktig er dette langt fra et mareritt, - det er et drømmescenario.

Mr Viktig blir motivert av å være den som er i fokus når noe skjer. Han ønsker alle sin oppmerksomhet. Når andre rømmer fra de andre sine kritiske blikk, får Mr Viktig mer energi ettersom han vet han har de andre sin fulle oppmerksomhet. Han elsker at stemmen hans blir hørt i møter og når det skal snakkes foran store forsamlinger. Siden han har mye trening i å snakke foran andre er han også flink til dette og blir interessant å lytte til. Mr Viktig er ofte sjarmerende, karismatisk, overbevisende og flink til å kommunisere.

De som har denne motivasjonstypen jobber ofte som skuespillere, musikere, eller andre stillinger der de jevnlig må prestere foran et publikum. De kan være talspersoner for store organisasjoner som de jobber for, eller de har andre stillinger som er synlig for andre. I tillegg til å bli sett og hørt, elsker de å få positiv tilbakemelding på jobben de gjør. Denne tilbakemeldingen betyr mer for dem enn en lønnsøkning eller forfremmelse. Mr Viktig søker hele tiden tilbakemelding fra andre i håp om at han får skryt for det han gjør.

Ulempene

En av de største ulempene med Mr Viktig er at han kan ha problemer med å anerkjenne andre sine bidrag i et prosjekt. Han fokuserer på seg selv og sitt bidrag. Dette kan være frustrerende for resten av teamet, som ser på Mr Viktig som en som tar æren for det gruppen har prestert i fellesskap. Mr Viktig kan også oppdage at han faktisk lever og jobber for andre, - ikke for seg selv. Han lever ikke ut sine egne drømmer og personlige mål i livet. Dette kan over tid påvirke følelsene hans og hans indre stemme, noe som kan gjøre han deprimert og umotivert.

Hvis du jobber med Mr Viktig, gi han den oppmerksomheten han trenger. Erkjenn at han trenger bekreftelse foran andre for å trives i jobben sin. Hvis han tar for mye plass og oppmerksomhet under møter, ikke kritiser han foran andre. Snakk med han etter møtet, og hjelp han med å forstå at andre i teamet trenger å få taletid og bli hørt.

Oppsummering

Den perfekte jobben finnes kanskje ikke. Alle jobber og stillinger innebærer noen oppgaver som er mer eller mindre kjedelige å utføre. Hvis du vet hva som motiverer deg og hvilken motivasjonstype du tilhører, kan du likevel påvirke den situasjonen du står i på en måte som er til din fordel. Søk etter jobber og oppgaver som du vet vil motivere deg. Dette gjør at du vil trives i hverdagen og få det bedre med deg selv på både kort og lang sikt.

Vil du lære mer om deg selv og hva som motiverer deg? Ta kontakt med TEAM NORSO i dag, så finner vi ut hvordan vi kan hjelpe deg.