Egg er supermat!
Næringsstoffer i egg og tips til tilberedning
Spiser du 1-2 egg i tillegg til et par skiver med paprika eller en håndfull med bær får du i deg rikelig med vitaminer og mineraler som kroppen trenger. Vitaminer og mineraler må tilføres via kostholdet da kroppen kun kan lage noe vitamin D og K selv. Kroppen er avhengig av vitaminer for å kunne regulere stoffskifte og omsetningen av karbohydrater, proteiner og fett. Mineraler har også viktige funksjoner, og noen av disse er å opprettholde normal funksjon til nerveceller, frakte oksygen i blodet og regulering av kroppsvæsker.
I kostholdet kan egg brukes i ulike varianter. Det kan gjøres veldig enkelt ved å koke eller steke egg, eller så kan du lage deg en omelett med masse godt tilbehør. Egg kan tilberedes kvelden før slik at det er enkelt å ha med seg i matpakken eller ha lett tilgjengelig i kjøleskapet. Egg kan også blandes inn i havregrøten for å gjøre måltidet enda mer næringsrikt og mettende. Ikke minst er egg supert å ha til lange, rolige frokoster nå i jula!
Egg er en god kilde til proteiner og fett som er med på å øke metthetsfølelsen slik at du holder deg mett lengre, samt gir viktige byggesteiner til oppbygging av kroppen.
Proteiner består av mindre byggeklosser som kalles aminosyrer. Kroppen vår er helt avhengig av ca. 20 ulike aminosyrer der åtte av disse er essensielle. Dette vil si at det er åtte aminosyrer som kroppen ikke kan produsere selv og trenger å få tilført gjennom kosten. Proteinet i egg inneholder en stor andel av disse essensielle aminosyrene. Vi trenger proteiner for å gi næring til muskulaturen vår, bygge opp og vedlikeholde muskelmassen. I tillegg inngår proteiner i blant annet oppbygging av skjelettet vårt, dannelse av organer, hormoner, enzymer, hud og energiproduksjon.
“Farlig” kolesterol i egg - bare en myte?
Du har kanskje hørt at kolesterolet i egg er farlig og at en derfor skal begrense mengden med tanke på hjertekarsykdommer? – men visste du at en studie fra Nederland viser at det ikke er en direkte sammenheng mellom kolesterolinntak fra egg og økte kolesterolnivåer i blod hos forsøkspersonene? Studien konkluderer med at variasjonen i kolesterolnivå ikke skyldes kosthold, men andre tilfeldige svingninger/variabler (Katan et al., 1986). Det er også flere studier som avkrefter denne myten (Lee & Griffin, 2006, Hu et al., 1999, Beynen & Katan, 1985). I tillegg er heller ikke inntak av egg frarådet eller anbefalt redusert i kostholdsrådene.
De tre viktigste grunnene til å inkludere egg i ditt kosthold:
Du får i deg gode næringsstoffer som kroppen trenger
Det er enkelt å tilberede og tar minimalt med tid
Det er lett tilgjengelig for alle da du kan kjøpe egg på hvilken som helst matbutikk
Referanser:
Katan, M. B., Beynen, A. C., De Vries, J. H., et al. (1986). Existence of consistent hypo- and hyper-responders to dietary cholesterol in man. American Journal of Epidemiology 123: 221– 34.
Beynen, A. C. & Katan, M. B. (1985). Reproducibility of the variation between humans in the response of serum cholesterol to cessation of egg consumption. Atherosclerosis 57: 19– 31.
Lee, A. & Griffin, B. (2006). Dietary cholesterol, eggs and coronary heart disease risk in perspective. Nutrition Bulletin. Doi.org/10.1111/j.1467-3010.2006.00543.x
Hu, F. B., Stampfer, M. J., Rimm, E. B., et al. (1999). A prospective study of egg consumption and risk of cardiovascular disease in men and women. Journal of the American Medical Association 281: 1387– 94.